Palvelinten Hallinta H1

Uusi kurssi alkoi nimeltä Palvelinten Hallinta, jonka opettajana toimii Tero Karvinen. Ensimmäisen tunnin pohjalta tulleet kotitehtävät löytyvät osoitteesta: http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-palvelinten-hallinta-ict4tn022-3-5-op-uusi-ops-loppusyksy-2017-p5#comment-23224 ja tehtävä käsitellään tässä blogissa.

Tehtävässä käytössä sama Asuksen läppäri ja live-tikku, joista tiedot aiemmissa tehtävissä.

h1. a) Asenna jokin muu demoni kuin Apache. Raportoi, miten rakensit, selvitit ja testasit kunkin osan (esim. sudo puppet resource, puppet describe, lähteet…). Julkaise myös modulisi lähdekoodi niin, että sen voi helposti ottaa käyttöön.

 

a) Hain github – tililtäni tiedostot, jotka olin ensimmäisellä lähiopetustunnilla sinne julkaissut käyttäjänimellä “ainetdinkirik”. Sieltä löytyy kansio nimeltä “koekansio”, jonka alle työstin apache2 – asennusmoduulia ja hello world moduulia. Tällä kertaa kokeilin tehtävänannon mukaisesti asentaa uutta moduulia ja oman taitotasoni mukaan lähin kokeilemaan ssh – demonin asennusta.

Asensin puppetin komennolla “sudo apt-get install puppet”. Loin tämän jälkeen kansiot ja tiedoston /etc/puppet/modules/sshd/manifests/init.pp. Tähän tiedostoon tein määritelmät:

class sshd {

package {‘ssh’:

ensure => ‘installed’,

allowcdrom => ‘true’

}

}

Tällä määrittelen modulin asentamaan ssh:n, jos se ei ole valmiiksi asennettuna koneella komentoa syötettäessä. “Allowcdrom” on määritelmä, jota vaaditaan, että moduli toimii live-tikun kanssa.

Ajettu moduli komennolla: “sudo puppet apply -e ‘class {“sshd”:}’”

Komennon ajettuani kokeilin ssh:n olemassaoloa kirjoittamalla komentokehotteeseen “ssh”, jolloin demoni näkyi asennettuna.

Siirsin kansiot ja tiedoston “koekansio” kansioon, jotta voisin sen helposti jakaa github – tililleni. Käyttäjäperäisestä ongelmasta eli osaamattomuudestani en tässä kuitenkaan onnistunut. Tästä syystä en raportoi vielä tätä ensimmäistä kotitehtävääni Githubiin vaan tänne tuttuun wordpressiin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s